Про радіоактивне забруднення навколишнього середовища знають всі, але який радіоактивний стан у нашій місцевості? У моєму селі? В моєму будинку? На ці запитання я не знайшла відповіді.
Тому я вирішила сама знайти відповіді на ці запитання.
У період із жовтня 2013 року по січень 2014 року я визначала рівень β- радіоактивного забруднення за допомогою побутового дозиметра РКГБ-1 «Горинь» на території села Кінне, а саме: в будинку, на дворі, на городі, в степу, на водоймищі, у полі.
1.Зробивши по 3-5 вимірів на кожній ділянці і в різний час, я виявила, що:
- Рівень β-радіоактивного забруднення в приміщенні 9 – 11 мкЗв;
- На городі 7… - 13… мкЗв;
- У дворі 8 - 11 мкЗв;
- Біля водойми 10 - 12 мкЗв;
- В степу 6 - 8… мкЗв;
- У полі 7 - 13… мкЗв;
2. Після дощу радіоактивність підвищується.
3.Біля водоймища β-радіоактивність менша, ніж у воді, а після дощу однакова, тобто поверхневі шари атмосфери забруднені β-радіоактивними нуклідами, які випадають на землю разом із дощем.
4.У степу радіоактивне забруднення менше, ніж на землі, що ореться.
5.На городі після оранки радіоактивний фон підвищується.
6.У асфальтованому дворі радіоактивний фон знижений. Тобто пункти 4,5,6 вказують на те, що
- Радіоактивні частинки опускаються вглиб землі ( в степу менший показник β-забруднення).
- Радіонукліди разом із ораною землею вивертаються нагору і разом із пилом переносяться на деяку відстань.
7. Після прибирання в приміщенні показники β-радіоактивності зменшуються (з 11 до 9 мкЗв) тобто, видаляючи пил із будинку, ми зменшуємо рівень радіоактивного забруднення.
8.Під час та відразу після приготування їжі рівень радіоактивного забруднення збільшується (з 6 до 11 мкЗв), а потім з часом приходить до норми. Це відбувається внаслідок згорання природного газу (тому що родовища природного газу знаходяться недалеко від залягання радіоактивного шару в Землі) та кипіння води.
Як результат моєї роботи я склала для себе порадник зі запобігання отруєнню радіоактивними речовинами:
- Під час роботи на городі вдягати марлеву пов’язку, щоб не вдихати радіоактивний пил.
- Повертаючись з городу, змити пил з рук та відкритих ділянок шкіри, вдягнути чистий одяг.
- Уникати потрапляння під дощ, в зв’язку з його радіоактивним забрудненням.
- Після купання у водоймищах обов’язково помитися в душі.
- Якнайчастіше проводити вологе прибирання приміщення, провітрювання.
- Під час та після приготування їжі вмикати витяжну шафу, відкривати кватирку.
Користуючись цими порадами, ви збережете своє здоров'я!
Кучик Неля
Учениця 8 класу
Садовської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Додаток
Виміри β-радіоактивності проводились побутовим дозиметром РКГБ-1 «Горинь» в період з 03 жовтня 2013 року по15 січня 2014 року на території Кінненської селищної ради.
І. Виміри β-радіоактивності на території с. Кінне та в будинку
Табл. 1-3
Дата
27.09.2013
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
ІV вимір
|
V вимір
|
Середнє значення
|
Будинок
|
7
|
14
|
7
|
7
|
12
|
9,4
|
Двір
|
9
|
5
|
9
|
4
|
10
|
7,4
|
Асфальт
|
7
|
11
|
9
|
12
|
8
|
9,4
|
Земля
|
6
|
9
|
14
|
8
|
6
|
8,4
|
Біля водоймища
|
3
|
8
|
2
|
3
|
7
|
4,6
|
Вода
|
11
|
8
|
9
|
9
|
6
|
8,6
|
Дата
29.09.2013
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
ІV вимір
|
V вимір
|
Середнє значення
|
Будинок
|
13
|
13
|
8
|
8
|
4
|
9,2
|
Двір
|
6
|
9
|
6
|
10
|
7
|
7,6
|
Асфальт
|
9
|
11
|
3
|
6
|
5
|
6,8
|
Земля
|
10
|
9
|
3
|
15
|
8
|
9
|
Біля водоймища
|
7
|
6
|
10
|
11
|
5
|
7,8
|
Вода
|
7
|
11
|
8
|
10
|
12
|
9,6
|
Дата
01.10.2013
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
ІV вимір
|
V вимір
|
Середнє значення
|
Будинок
|
9
|
13
|
8
|
11
|
11
|
10,4
|
Двір
|
6
|
2
|
6
|
10
|
11
|
7
|
Асфальт
|
11
|
7
|
8
|
10
|
10
|
9,2
|
Земля
|
9
|
11
|
8
|
3
|
8
|
7,8
|
Біля водоймища
|
6
|
13
|
7
|
13
|
5
|
8,8
|
Вода
|
8
|
10
|
9
|
6
|
10
|
8,6
|
Дата
20.10.2013
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
ІV вимір
|
V вимір
|
Середнє значення
|
Будинок
|
11
|
9
|
11
|
11
|
10
|
10,4
|
Двір
|
14
|
11
|
12
|
9
|
7
|
10,6
|
Асфальт
|
9
|
9
|
11
|
10
|
7
|
9,2
|
Земля
|
7
|
7
|
12
|
11
|
9
|
9,2
|
Біля водоймища
|
13
|
10
|
7
|
18
|
11
|
11,8
|
Вода
|
15
|
13
|
6
|
19
|
12
|
13
|
Висновки.
- Біля водоймища β-радіоактивність менша, ніж у воді, а після дощу - однакова.
- Після дощу радіоактивність підвищується, тобто поверхневі шари атмосфери забруднені β-радіоактивними нуклідами, які випадають на землю разом із дощем.
- У асфальтованому дворі радіоактивний фон знижений.
- Після прибирання в приміщенні показники β-радіоактивності зменшуються, тобто, видаляючи пил із будинку, ми зменшуємо рівень радіоактивного забруднення.
ІІ. Виміри β-радіоактивності на землі території Кінненської селищної ради.
Табл. 4
Дата 29.09.2013
|
Земля
|
І Вимір
|
ІІ Вимір
|
ІІІ Вимір
|
Середнє значення
|
Нещодавно пахана земля
|
4
|
5
|
7
|
5,33…
|
Степ (не пахана)
|
9
|
4
|
5
|
6
|
Огород не паханий
|
6
|
3
|
1
|
3,33…
|
Дата 01.10.2013
|
Земля
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
середнє значення
|
Нещодавно пахана земля
|
11
|
14
|
9
|
11,33…
|
Степ (не пахана)
|
8
|
10
|
8
|
8,66…
|
Огород не паханий
|
7
|
9
|
9
|
8,33…
|
Дата 20.10.2013
|
Земля
|
І Вимір
|
ІІ Вимір
|
ІІІ Вимір
|
Середнє значення
|
Нещодавно пахана земля
|
13
|
13
|
14
|
13,33…
|
Степ (не пахана)
|
7
|
6
|
8
|
7
|
Огород не паханий
|
7
|
14
|
10
|
10,33…
|
Висновки.
- У степу радіоактивне забруднення менше, ніж на землі, що ореться.
- На городі після оранки радіоактивний фон підвищується.
Тобто
- Радіоактивні частинки опускаються вглиб землі ( в степу менший показник β-забруднення).
- Радіонукліди разом із ораною землею вивертаються нагору і разом із пилом переносяться на деяку відстань.
ІІІ. Виміри β-радіоактивності в будинку с. Кінне.
Табл. 5
Дата 10.01.14
|
Кухня
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
середнє значення
|
до приготування їжі
|
6
|
4
|
8
|
6
|
під час приготування їжі
|
15
|
11
|
9
|
11,66
|
після приготування їжі
|
13
|
9
|
11
|
11
|
Дата 11.01.14
|
Кухня
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
середнє значення
|
до приготування їжі
|
7
|
10
|
5
|
7,33
|
під час приготування їжі
|
10
|
12
|
8
|
10
|
після приготування їжі
|
9
|
11
|
8
|
9,33
|
Дата 14.01.14
|
Кухня
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
середнє значення
|
до приготування їжі
|
7
|
6
|
9
|
7,33
|
під час приготування їжі
|
11
|
9
|
11
|
10,33
|
після приготування їжі
|
8
|
10
|
10
|
9,33
|
Дата 15.01.14
|
Кухня
|
І вимір
|
ІІ вимір
|
ІІІ вимір
|
середнє значення
|
до приготування їжі
|
5
|
8
|
6
|
6,33
|
під час приготування їжі
|
10
|
13
|
10
|
11
|
після приготування їжі
|
8
|
11
|
9
|
9,33
|
Висновки.
Під час та відразу після приготування їжі рівень радіоактивного забруднення збільшується, а потім з часом приходить до норми. Це відбувається внаслідок згорання природного газу (тому що родовища природного газу знаходяться недалеко від залягання радіоактивного шару в Землі) та кипіння води. |