Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS     П`ятниця, 29.03.2024, 10:10




Меню сайту
ЗНО



Створити заяву-реєстраційну картку ЗНО
Архів ЗНО
Логотип
...



Polymath
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Календар дат
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2014 » Квітень » 15 » Вивчаємо якісні реакції на глюкозу та крохмаль
11:10
Вивчаємо якісні реакції на глюкозу та крохмаль

14.04.14 р. на уроці хімії, учні 9 класу, експериментальним шляхом дослідили можливості виявлення глюкози та крохмалю в продуктах харчування за допомогою якісних реакцій. Наприкінці уроку, за результатами досліджень, учнями було зроблено наступні висновки:

1. Для того щоб виявити крохмаль в продуктах харчування (хліб, картопля) потрібно нанести декілька крапель спиртового розчину йоду на  зріз сирої картоплини, або скибочку білого хліба, утворення інтенсивно синього забарвлення свідчить про наявність молекули  крохмалю. 

Молекула крохмалю має складну будову і складається з двох структур: амілози (15-25%) та амілопектину (75-86%) структури.

Реакція крохмалю з йодом є якісною саме на амілозну структуру молекули крохмалю, хімічна реакція якої має вигляд:

6H10O5)n + nI2 С6H10O5)n · nI2 

Під час даної реакції утворюється інтенсивно синє забарвлення.

            

 2. Молекула глюкози має в своєму складі дві функціональні групи: карбонільну (альдегідну) –СОН (характерну для альдегідів) та гідроксильну –ОН (характерну для спиртів). Отже, глюкоза – це альдегідоспирт.

Щоб виявити її в продуктах харчування, потрібно в хімічній лабораторії провести реакцію глюкози з купрум(ІІ)гідроксидом. Ця реакція доводить присутність в молекулі глюкози декількох гідроксильних груп, отже глюкоза – багатоатомний спирт. Під час реакції утворюється фіолетово-синій розчин – комплексний глюкозид міді(ІІ):

6H12O6 + Cu(OH)2 (C6H11O6)2Cu + 2H2O

                                                                 темно-фіолетовий

                                                                        розчин

або

 

Але, як зазначалось вище глюкоза  має в своєму складі також альдегідну групу і для її виявлення потрібно провести реакцію глюкози  з купрум(ІІ)гідроксидом  під час нагрівання. Для цього отриманий раніше фіолетово-синій розчин – комплексний глюкозид міді(ІІ) нагріваємо на спиртівці. В результаті реакції глюкоза окислюється до глюконової кислоти. З’являється жовтий осад СuOH, який переходить у червоний – Cu2O:

         

Також, наявність альдегідної групи в молекулі глюкози можна довести реакцією срібного дзеркала, яка на привеликий жаль не вивчається у шкільній програмі. Хімізм реакції срібного дзеркала:

 

 


 

Категорія: Шкільна газета "Велика перерва" | Переглядів: 68836 | Додав: school | Теги: якісні реакції на глюкозу та крохма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Категорії розділу
Шкільна газета "Велика перерва" [517]
Для вчителів [18]
Для учнів 5-11 кл. [8]
Для батьків [2]
Пошук
...




Відеоканал
Корисні посилання






Портал Академії





Видавництво педагогічна преса
Від дня створення
Архів записів

Юридична адреса:64683, с.Садове, вул.Центральна,81Лозівський р-н, Харківська обл.;тел. (05745) 65-4-...
Конструктор сайтів - uCoz