Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS     Четвер, 25.04.2024, 08:34




Меню сайту
ЗНО



Створити заяву-реєстраційну картку ЗНО
Архів ЗНО
Логотип
...



Polymath
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Календар дат
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2014 » Січень » 29 » «Цікава географія»
19:03
«Цікава географія»

Дата 28 січня 1820 року – відкриття материка Антарктида. Антарктида була відкрита значно пізніше за інші материки. У другій половині XVIII ст. Джеймс Кук першим перетнув Південне полярне коло, досягнувши рекордної широти — 71°10'. Але тільки в 1819–1821 р. російська експедиція на суднах «Восток» і «Мирний» на чолі з Ф. Ф. Беллінсгаузеном і М. П. Лазарєвим обійшла навколо невідомого материка і відкрила у водах Антарктики багато островів. Саме 28 січня 1820 р., коли експедиція вперше підійшла до берегів материка, вважають датою відкриття Антарктиди. Улітку 1911 р. експедиції, очолювані англійцем Робертом Скоттом і норвежцем Руалем Амундсеном, досягли Південного полюсу майже одночасно.

З нагоди  цієї події 29 січня  у школі було проведено тематичний урок з учнями 6 класу на тему: «Антарктида – Льодовий материк»

Під час цікавого уроку учні дізналися, як експедиція довела існування Південного полярного материка, визначила його межі, описала береги,які  особливості антарктичного льоду та клімату Антарктиди. Діти з цікавістю слухали про місце розташування  материка. Крім того, з’ясували, що Антарктида – це Континент у Південній півкулі навколо географічного південного полюса, омивається Південним океаном, охоплює приблизно 10% суходолу Землі.

Шестикласники були вражені, що там розташовані 90% світових запасів криги, в яких сконцентровано 70% прісної води на Землі.  Загальна площа поверхні — 13 900 000 км², без шельфових льодовиків 12,6 млн км² звуженням між морем Веделла і морем Росса.

 Площа Антарктиди (включно з островами) 14 мільйонів км².

Площа островів найбільший острів – Беркнер 51,829 км².

Середня висота над рівнем моря понад 2000 м.

Найбільша висота над рівнем моря 5140 м.

Найменша висота над рівнем моря - 2555 м (2555 м нижче рівня моря).

Найнижча температура -91,2°C (на 8 грудня 2013 року).

Антарктида - найхолодніший материк Землі. Цей материк не належить жодній країні світу. Тут заборонена будь-яка господарська діяльність людини, щоб не спричинити танення снігу та льоду. Не дивлячись на дуже низькі температури в Антарктиді якщо кинути на сніг шматок заліза, воно провалиться на велику глибину, із-за кута падіння сонячних променів.    На цьому материку діють 38 наукових полярних станцій із 17 країн світу, в тому числі і українська наукова полярна станція «Академік Вернадський». Вчені на наукових полярних станціях досліджують склад гірських порід, підлідний рельєф, крижаний покрив,  пристосування рослин і тварин до життя в суворих умовах,  прилеглі води океанів,  спостерігають за погодою та температурою повітря. 



 

Категорія: Шкільна газета "Велика перерва" | Переглядів: 609 | Додав: school | Теги: «Цікава географія» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Категорії розділу
Шкільна газета "Велика перерва" [517]
Для вчителів [18]
Для учнів 5-11 кл. [8]
Для батьків [2]
Пошук
...




Відеоканал
Корисні посилання






Портал Академії





Видавництво педагогічна преса
Від дня створення
Архів записів

Юридична адреса:64683, с.Садове, вул.Центральна,81Лозівський р-н, Харківська обл.;тел. (05745) 65-4-...
Конструктор сайтів - uCoz