Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS     П`ятниця, 29.03.2024, 15:59




Меню сайту
ЗНО



Створити заяву-реєстраційну картку ЗНО
Архів ЗНО
Логотип
...



Polymath
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Календар дат
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2017 » Січень » 27 » 28 січня День відкриття Антарктиди
16:08
28 січня День відкриття Антарктиди

        Материк Антарктида відкрито 28 січня 1820 року. Антарктида була відкрита останньою за інші материки. У другій половині XVIII ст. англійський мореплавець Джеймс Кук під час навколосвітньої подорожі тричі перетнув Південне полярне коло. Досягнувши широти — 71°10', натрапив на нездоланну кригу та повернув назад. Тільки в 1819–1821 р. російська експедиція на суднах «Восток» і «Мирний» на чолі з Ф. Ф. Беллінсгаузеном і М. П. Лазарєвим обійшла навколо невідомого материка і відкрила у водах Антарктики багато островів. Саме 28 січня 1820 р., коли експедиція вперше підійшла до берегів материка, вважають датою відкриття Антарктиди. Улітку 1911 р. експедиції, очолювані англійцем Робертом Скоттом і норвежцем Руалем Амундсеном, задумали відкрити  Південний полюс та вирушили до нього майже одночасно.  Першим досяг Південного полюса норвезький полярний дослідник Р. Амундсен 14 грудня 1911 р. Через складний маршрут та важкі сани через розколи у крижинах людям довелося тягнути на собі, англієць Роберт Скотт досяг мети на місяць пізніше – 18  січня 1912 року.

З нагоди  відкриття Антарктиди 27 січня  у школі було проведено тематичний урок з учнями 7 класу на тему: «Антарктида – Льодовий материк»

Прапор Антарктиди

 

Блакитний лід, що вкриває озеро Фріксел в Трансантарктичних горах.

         Під час цікавого уроку учні дізналися, як експедиція довела існування Південного полярного материка, визначила його межі, описала береги, які  особливості антарктичного льоду та клімату Антарктиди. Учні з цікавістю слухали про місце розташування  материка. Крім того, з’ясували, що Антарктида – це континент у Південній півкулі навколо географічного південного полюса, омивається Південним океаном, охоплює приблизно 10% суходолу Землі.

Семикласники були вражені, що там розташовані 90% світових запасів криги, в яких сконцентровано 70% прісної води на Землі.  Загальна площа поверхні — 13 900 000 км², без шельфових льодовиків 12,6 млн км² звуженням між морем Веделла і морем Росса.

 Площа Антарктиди разом з островами 14,1 мільйонів км².

Площа островів найбільший острів – Беркнер 51,829 км².

Середня висота над рівнем моря понад 2000 м.

Найбільша висота над рівнем моря 5140 м.

Найменша висота над рівнем моря – 2555 м (нижче рівня моря).

Найнижча температура -91,2 °C (станом на 2016 р.)

Антарктида - найхолодніший материк Землі. Цей материк не належить жодній країні світу. Тут заборонена будь-яка господарська діяльність людини, щоб не спричинити танення снігу та льоду. Не дивлячись на дуже низькі температури в Антарктиді якщо кинути на сніг шматок заліза, воно провалиться на велику глибину, із-за кута падіння сонячних променів.    На цьому материку діють 38 наукових полярних станцій і баз із 17 країн світу, в тому числі і українська наукова полярна станція «Академік Вернадський» з 1996 року. Вчені на наукових полярних станціях досліджують склад гірських порід, підлідний рельєф, крижаний покрив,  пристосування рослин і тварин до життя в суворих умовах,  прилеглі води океанів,  спостерігають за погодою та температурою повітря. 

Категорія: Шкільна газета "Велика перерва" | Переглядів: 676 | Додав: school | Теги: 28 січня День відкриття Антарктиди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Категорії розділу
Шкільна газета "Велика перерва" [517]
Для вчителів [18]
Для учнів 5-11 кл. [8]
Для батьків [2]
Пошук
...




Відеоканал
Корисні посилання






Портал Академії





Видавництво педагогічна преса
Від дня створення
Архів записів

Юридична адреса:64683, с.Садове, вул.Центральна,81Лозівський р-н, Харківська обл.;тел. (05745) 65-4-...
Конструктор сайтів - uCoz